Sälen – för både kroppen och själen
Caravan Club Tandådalen i Sälenfjällen är norra Europas största vintercamping. Här är det nära till såväl backar och längdskidspår som nöje och butiker. Familjen Löfgren Partheen från Göteborg tog en långweekend i vinterparadiset.
Publicerad2023-11-24
Tandådalen ligger uppe på Sälenfjällen, 17 kilometer från Sälen by. När bilen jobbat sig uppför fjället, passerat Lindvallen och Högfjället är det nio minuter kvar till Tandådalen, som är tätt sammanlänkad med Hundfjällets anläggning.
Caravan Club Tandådalen är Caravan Clubs första campingplats. Anläggningen är en av tre riksanläggningar och grundades 1960. I dag finns här 770 campingplatser.
I receptionen den här februariveckan står Åsa Andersson. På anläggningen finns ett team som ser till att allt fungerar bra för alla gäster.
– De flesta som kommer till oss är från Mellansverige – en hel del från Stockholm, Västerås, Mälardalen och Värmland. Men även från södra Sverige, säger hon.
Totalt erbjuder Tandådalen och Hundfjället, vars skidsystem är sammanlänkade med en transportlift, nästan 50 olika nedfarter – allt från den snällaste barnbacken till mångas mardröm, den svarta pisten Väggen.
– Det är bara att ställa sig på skidorna här på campingen och glida ner till backarna. Längskidspåret Kalven Runt går precis bredvid campingen och även skoterleder finns nära. Längskidspåren i Myrflodammen, på andra sidan vägen, brukar vi tipsa våra gäster om också, säger hon.
Den här veckan, när Fritidsmagasinet hälsar på, har Göteborg sportlov. Efter några dimmiga och blåsiga dagar har det klarnat upp och det bjuds på klarblå himmel och gnistrande vit snö.
Familjen Löfgren Partheen från Göteborg har nappat på Caravan Club och Kabes erbjudande om att testa vintercamping, i husvagn, onsdag till söndag.
– Vi brukar vara på skidsemester årligen, men vi har aldrig bott i husvagn. Däremot har vi segelbåt och är vana vid compact living. Det här kändes rymligt i jämförelse, säger mamma Hanna Partheen och ler.
Det finns ett torkrum på campingen där gästerna kan ta av sig och torka sina blöta skidkläder i stället för i husvagnen, men det har familjen inte använt.
– Vi tycker det har funkat bra med torkanordningen som finns i den här husvagnen, säger pappa Johan Löfgren.
Barnen Ethel och Norah är 7,5 respektive 5 år. Slalomskidorna står uppställda i snön utanför husvagnen och i dag är det återigen dags att ge sig ut i backarna. Skidskola har barnen gått på tidigare skidsemestrar så det har bara varit att slänga sig ut denna gång.
– Jag gillar Familjebacken. Snowparken är rolig också – det är så kul att åka i alla gupp, säger Ethel.
Hannas moster Cecilia med familj, även hon från Göteborg, har haft säsongsplats på Caravan Club Tandådalen sedan 1996, och bor på en gata bara en kort promenad bort.
– Man kommer hit till husvagnen och så slappnar man av. Ungarna har älskat det genom åren. Vi var alltid här på campingplatsen alla lov, säger hon.
Vad är det bästa med själva campingen?
– Förutom att det är rent, snyggt och fräscht så är det närheten till backar och affärer. Man behöver inte använda bilen alls, säger Cecilia Partheen.
Anläggningen har ingen gemensamhetslokal. Anledningen är att campingen på grund av storleken i så fall skulle behöva ha flera väldigt stora, berättar Åsa Andersson. Däremot finns det absolut ingen brist på gemenskap, tycker hon.
– Alla lever sitt liv ute här. De klär på sig ordentligt och umgås ute på slingorna, ibland med långbord eller stående vid en grill. Klockan sex sju på kvällen lägger sig grillröken tung här, det fascinerade mig när jag började att jobba här.
Den som vill umgås inomhus kan dock gå till någon av restaurangerna vid backarna eller besöka campingens pub som säljer öl, vin och enklare mat till självkostnadspris. Puben drivs helt ideellt och har alkoholtillstånd för slutna sällskap.
– Det är en trevlig träffpunkt. Den här veckan kommer Ragdoll och spelar. Det är en av våra säsongare som gillar att spela och har ett band. Dessutom har vi barnens lokal Snigeln, säger Åsa Andersson.
Hanna, Johan, Ethel och Norah börjar sätta på sig skidorna för att glida ner till skidområdet.
Kan ni tänka er att bo i husvagn igen på vintern?
– Ja, ja, ja, säger Ethel.
4 saker att hitta på i Sälenfjällen
Det finns mycket mer att göra i Sälen än att åka skidor. Här är några förslag:
– för både kroppen och själen
Njut och ha skoj på Experium
I Experium, som ligger i Lindvallen, finns ett äventyrsbad med vattenrutschbanor, utomhuspooler, vågor, massagestrålar och bubblor. Du kan också prova surfing tack vare en maskin som skapar surfmöjligheter inomhus.
I Experium finns även ett härligt spa och gym samt möjlighet att få en skönhetsbehandling. I Experium Bowling kan familjen spela bowling, shuffleboard och biljard.
Kör Icekart
På Sätertjärn efter vägen mellan Tandådalen och Hundfjällets anläggningar kan du prova på Icekart – alltså gocart på is. Åldersgränsen är 7 år och du betalar för varje åkpass på sju minuter. Du åker i dina vanliga skidkläder. Hjälm finns att låna, men det går lika bra att använda sin egen skidhjälm.
– Vi öppnar när vi fått is och då behöver vi tre veckors kyla. Vår målsättning är att öppna till jul och det brukar vi lyckas med nio gånger av tio, säger ägaren Joakim Ahlberg.
Fjälltur med hundspann
Företaget Fjälläventyr erbjuder hundspannsturer, såväl kortare på 1,5 timmar till heldags- och flerdagsturer. Turen på en och en halv timme är den mest populära och tar dig genom svåråtkomliga naturområden till Sälens äldsta fjällkafé Storfjällsgraven, där vinterentusiaster har värmt tårna framför brasan i generationer.
På vägen kan du njuta av orörd natur och vackra vyer. Turerna utgår rakt över gatan från Gammelgården, inte långt från Högfjällshotellet.
Besök Hemfjällsstugan
På Hemfjället, 850 meter över havet, och fem kilometer ut på skid- och skoterleden ligger Hemfjällsstugan. Spåret utgår från Högfjällsgården, inte långt från Högfjällshotellet. En skidtur till Hemfjällsstugan är en riktig klassiker och något Sälenbesökare gjort i decennier.
Njut av lugnet och en nygräddad våffla eller något annat gott. Orkar du inte åka skidor finns det möjlighet att åka skotersläde till stugan vid vissa tider på dagen. Skotertaxituren tar cirka 20 minuter och då sitter cirka 15 personer på en släde bakom skotern. Det går att ta med både skidor och hundar på turen.
FOTO: FAMILJEN LÖFGREN PARTHEEN