Sektion: Riksorganisationen

Sniffa snöluft i Grövelsjön

En vinterväg är en vinterväg. Is, lite plogskrovlig, men med tydliga spår där de flesta kört. Det blir som en påminnelse att det faktiskt åkt någon där före dig. Du är inte helt ensam. Det kan du annars få för sig när du åker mot Grövelsjön i kvällningen. Efter Idre och de sista spåren av tätbebyggelse åker du rätt in i storskogen. Höga tallar med snö, snö, snö. Efter bilen bildas snörök och snart är du i din egen lilla bubbla.

Publicerad 2021-01-12 15:37:58

Finns det någon mer än jag på jorden?

Jo, spåren framför mig skvallrar om att det finns människor här ändå.

Uppåt, uppåt åker vi. Passerar något enstaka hus.

Efter 35 km ser vi fler upplysta stugor utslängda längs vägsidorna – vi är framme i Grövelsjön.

Grövelsjön är inte en by i den mening vi sörlänningar menar. Det är långt mellan husen och byn sträcker sig flera kilometer. Här finns en lanthandel, en butik för renkött och en för skiduthyrning. Det skulle kunna kallas centrum – om man är lite generös.

 

De leder som går upp mot fjällen prepareras om vädret tillåter. Räkna med att spåra själv, det är de fria vidderna som gäller. Och i blåst och snöfall är Grövelsjön som alla andra fjäll, det krävs kunskap, eftertanke och ibland turskidor för att ge sig ut.

På julafton är det många som strävar upp till Olåns vindskydd, det är härligt att ha ett mål där det också är lä när man dricker sin medhavda glögg. Vi får sällskap av en burrgullig talltita, som gärna vill ha ett tillskott av energi.

Vida vyer från Sjöstugans camping.

Det finns spår för alla typer av åkare. Snabba och lugna, utmanande och lättåkta. Här möter man såväl elittränande åkare som farfar och farmor som lär barnbarnen stå på skidor.

Grövelfjäll har flera nedfarter och en barnbacke precis vid skiduthyrning, skidshop och restaurang.

 

Det är därför det är så lätt att älska Grövelsjön. Vilken stuga du än bor i eller vilken camping du än tar in på känns det som att du har din egen lilla plats mitt i fjällnaturen. Till Grövelsjön åker folk för att åka skidor på fjället, i den lilla mysiga slalombacken eller i de fina längdskidspåren. Var du än befinner dig luktar det snö och oändliga vidder. En dag vill du lufsa fram till en våffelstuga. En dag vill du få upp farten och njuta av att vara helt slut när det är dags för bastu. En dag vill du vila genom att bara åka nerför i slalombacken och återuppleva känslan av hur backar var förr.

När du landat i Grövelsjön på vintern vill du aldrig åka hem utan fortsätta sniffa snöluft varje dag resten av ditt liv.

Fakta
Grövelsjön har tio mil preparerade skidspår som sträcker sig genom hela området. Var du än bor är skidspåren nära. Köp din spårknapp och sedan är det bara att staka ut! Varje morgon kan du bli uppdaterad på vilka spår som är preparerade.
www.grovelsjon.com/vinter/langdskidakning-i-grovelsjofjallen/skidspar-i-grovelsjon/

Camping
Grövelfjäll Slalombacken
www.grovelfjall.se/camping
Sjöstugans husvagnscamping (även husbil välkommen)
www.sjostugan.nu
Vid STF:s fjällstation finns platser med el för husvagn och husbil. Platsen inkluderar utnyttjande av fjällstationens samtliga faciliteter.
www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-grovelsjon-fjallstation/boende/

Äta
Lövåsgården
www.lovasgarden.se
Grövelfjäll (slalombacken)
www.grovelfjall.se/camping
Storsätra Fjällhotell
www.storsatra.se/restaurangen
Sjöstugan
www.sjostugan.nu