Tält var det här!
Med ett förtält optimerar du upplevelsen av camping med husvagn eller husbil. Fritidsmagasinet har dykt ner i djungeln av förtält och spanat in årets tälttrender.
Publicerad2024-02-09
Ett förlängt vardagsrum, en gillestuga eller ett extra förvaringsutrymme. Stort, litet, välinrett och påkostat eller enkelt utan krusiduller. Ett förtält kan användas på flera olika sätt och gör, till en förhållandevis låg kostnad att du får ut betydligt mer av din husvagn eller husbil. Det skyddar dessutom både dig och ditt fordon mot väder och vind. Fenomenet med förtält uppstod redan på 1960-talet i takt med att intresset för husvagnscamping tog fart.
Olika scenarier
I dag finns det i huvudsak fem typer av förtält; året-runt-tält, A-måttstält, universaltält, vintertält och uppblåsbara tält. Varje förtältstyp har sina egna för- och nackdelar. De är olika stora, kan vara enklare eller svårare att montera och erbjuder olika bra skydd mot väder och vind.
– Framför allt är de anpassade för olika säsonger och ändamål. Det mest logiska är att välja förtältstyp utifrån när och hur du vill campa, säger Richard Thunberg på Tältvärlden i Karlstad.
Vi bad honom om tips för olika scenarier och vilka förtältstyper som är lämpliga för dem. Vi börjar med långliggare, de som har en fast campingplats för sin husvagn året om.
– Då är ett året-runt-tält det bästa valet. Det är robusta tält som klarar tuffa väderförhållanden. De ger extra utrymme att använda som vardagsrum, matsal eller förvaring, säger Richard.
Enligt honom har prisskillnaden på året-runt-tält och A-måttstält har minskat.
– Med året-runt-tält får du riktigt hög komfort för en rimlig extrakostnad, menar han.
Säsongscamping
För campare som stannar på en campingplats under en hel säsong – exempelvis hela sommaren – är ett året-runt-tält eller A-måttstält de mest logiska alternativen, enligt Richard.
– Ska du bara campa på vintern är ett vintertält den bästa lösningen. Det har starkare ram och PVC-tak, och tål därför snölaster på taket. Dessutom blir det inte lika lätt kondens i ett vintertält, säger han.
Kortare resor
För kortare campingresor och weekendutflykter där du snabbt och enkelt vill ha upp ett skydd mot väder och insekter, passar universaltält eller lufttält bäst.
– Dessa tält är enkla att montera och demontera, vilket gör dem perfekta för korta vistelser. De är ofta billigare än helårstält eller säsongstält, säger Richard.
De som oftast campar under sommarhalvåret, men inte behöver ett permanent förtält kan överväga ett universaltält. Dessa tält är mer mångsidiga än standby-tält och lämpar sig för vår-, sommar- och höstcamping. De ger skydd mot väder och insekter under de flesta säsonger.
De vanligaste typerna av förtält
Året-runt-tält
Kallas även Standby-tält efter Svenska Tälts klassiska modell. Vissa varumärken använder betäckningen helårstält. Året-runt-tält är ett fristående tält som är konstruerat för att tåla alla årstider och temperaturförhållanden. Det har en robust ramkonstruktion som kan stå kvar när du tar husvagnen på en tur.
A-måttstält
Kallas ibland även sommartält. De fästs i förtältskenan och skapar en ordentligt vind- och vädertät inomhusmiljö med hög komfort.
Universaltält
Universaltält är anpassade för att fungera hela året om. De har kraftig stomme och brantare tak för att klara större snölaster än sommartälten. De passar till så gott som alla husvagnar, så när du byter vagn behöver du inte byta förtält.
Vintertält
Vintertält har en kraftigare ram och PVC-tak som sluttar brantare för att bättre klara snö. Finns också vintersäkringar och stormsäkringar för att de ska klara hårdare väder. Precis som universaltälten passar vintertältet alla husvagnar. Notera att vissa campingplatser kan ställa krav på tältets djup för att underlätta snöröjningen.
Uppblåsbara tält
Kallas även lufttält och är den tälttyp som är mest mobil och enklast att montera. Tältet blåses upp på några minuter med en pump som ingår i paketet. Finns med A-mått och olika dimensioner som passar de flesta husvagnar.