Tjörn runt – 60 år med stil och glädje!

Det är med glädje och förväntan som vi närmar oss den historiska 60:e upplagan av Tjörn Runt. Lördagen den 19 augusti går startskottet och årets segeltävling samlar olympiamästare och familjeseglare i en spännande kamp på samma bana under lika förutsättningar. Cowi är stolt titelsponsor för årets evenemang. Vädret ser lovande ut för kappseglingen med nordostliga vindar på 5-8 meter per sekund. Det blir spännande och det finns en stor chans för spinnakerstart, vilket innebär att det kommer bli färgglatt under Tjörnbron.

Publicerad2023-08-18

Fler anmälda båtar i år
I år är vi extra glada över att välkomna fler deltagare än tidigare. Hittills har 212 båtar anmält sig, varav 199 tävlar på Classic-banan och 13 på Cruising-banan. Anmälan stänger vid midnatt på fredag.

I startfältet återfinns en imponerande skara seglare och tidigare vinnare, inklusive förra årets totalsegrare Jonas Granhed samt tjejbåt-mästaren Eivor Knutsson. Andra namn att hålla ögonen på är Hans Caspersson, Thomas Dahl och Hans Oskarsson med deras besättningar samt Beata Törneman och Johnie Berntsson i Cruising-klassen.

– Bland de skickliga hemmaseglarna hittar vi även Hans Johansson och Evan Thorsson, med rik erfarenhet från tidigare Tjörn Runt-tävlingar. I år har vi hela 17 båtar som kommer att segla doublehanded runt Tjörn, samt anmälningar från 14 familjebesättningar och åtta tjejbesättningar säger tävlingsledaren Patrik Johansson.

Entypsbåtar i fokus
Enbåtstypbåtarna dominerar än en gång tävlingen, där IOD-seglarna tar ledningen med tio anmälda båtar. H-båt och IF har vardera nio anmälda båtar, medan Cumulus har sju båtar.

Tårtkalas
För att fira att Tjörn runt fyller 60 år är alla seglare inbjudna till ett tårtkalas med jubileumstårta och kaffe på fredag mellan kl. 15.00 och 21.00.

Skepparträff och prisutdelning
Skepparträffen kommer att hållas på fredagen den 18 augusti på klubben med start klockan 20.30. Prisutdelningen för Tjörn by COWI kommer att äga rum lördagen den 19 augusti kl. 22.00 på utescenen utanför Kookaburra på Stenungsbaden.

Följ tävlingen
Alla är välkomna till Tjörn Runt by Cowi, oavsett om du är med och tävlar, hejar på eller bara vill njuta av en härlig dag. De bästa platserna för åskådare i år kommer att vara vid Åstol, Kårevik/Rönnäng, Kyrkesund och självklart vid Tjörnbron.

Tävlingen startar i Askeröfjorden strax norr om Tjörnbron och följer en medsols bana med start i Stenungsund och målgång utanför Skåpesund på Stigfjorden. Hundratals åskådare brukar följa kappseglingen, och målgången kan endast följas från båt.

Mellantider för samtliga deltagare kommer att rapporteras vid Vannholmen vid inloppet till Stigfjorden, och resultaten kommer att publiceras på www.stss.se.

Steg mot en grön framtid
Stenungsunds segelsällskap satsar inte enbart på tävlingen, utan även på en hållbar framtid genom elektrifiering. I år introducerar vi stolt E-Power Run, där elbåtar visar upp möjligheterna med miljövänlig teknik.

– Vi strävar efter en hållbar framtid och kommer successivt att byta ut våra gamla följebåtar mot eldrivna alternativ för att minska vår påverkan på miljön, säger Thord Lyrstrand, som är ordförande i Stenungsunds segelsällskap.

Tjörn Runt by Cowi är en central del av Stenungsunds vattenfest, Baltic Water Week, som äger rum den 18-20 augusti.

För mer information, besök www.stss.se.

Relaterade länkar

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.