Utflyktsmål med guldkant

I lantlig miljö mellan Borås och Alingsås vid riksväg 42 ligger Vänga kvarn. Här driver Oskar Lorentzon och sambon Malin Jagetun ett surdegsbageri och kafé, som lockar gäster från när och fjärran.

Publicerad2023-11-24

Vänga kvarn surdegsbageri & café ligger naturskönt intill Säveåns början och har blivit något av ett utflyktsmål, berättar ägaren Oskar Lorentzon.

– Folk är beredda att köra tio mil för att ta en fika hos oss. Jag tror att det är en kombination av att det är en fantastisk och rogivande miljö, och att man kan få en välsmakande fika eller måltid. Vi har även en hel del internationella gäster som tyskar och holländare eftersom vi har bra synlighet på turistsajter. Ihop med Vänga mosse, där det finns fina vandringsleder, blir det en härlig destination.

Bagaren Evelina Lindeblom .

I lanthandeln vid Vänga kvarn går det bland annat att köpa mjöl från kvarnen. Den byggdes 2004 som ett museum och är en kopia av Vänga gamla speceri- och diversehandel.

Sedan urminnes tider har det funnits kvarnar vid Säveåns vatten och 1849 gjordes det en ansökan om att få bygga en större kvarn – Vänga Kvarn.

Oscar Lorentzon berättar att Vänga kvarncafé & bageri tog hem ett guld på SM i mathantverk i oktober för sin kanelbulle och två av sina bröd. Kardemummabullen fick ett silver.

Bageriet förser serveringen med allt som serveras där, men har också försäljning av surdegsbröd, bullar och annat gott att ta med hem.

 

Mjöl från kvarnen
Precis intill bageriet ligger själva kvarnen som fortfarande är i bruk. Mjölnaren Eskil säljer sitt mjöl i den lilla lanthandeln som också finns på platsen och drivs av ett gäng konsthantverkare. Allt som Oskar Lorentzon och hans kollegor bakar till kaféet är gjort på mjöl från kvarnen.

– Vi jobbar med ganska enkla smaker. Det är ett bra hantverk på lokala råvaror. Alldeles nyligen tog vi tre guld och ett silver i SM i mathantverk, säger han.

Nu under den svalare årstiden bjuder kaféet på soppbuffé och grillmackor förutom vanliga surdegsmackor.

– Och så har vi vårt vanliga fikautbud såklart. Dessutom har vi alltid bageriet öppet när kaféet är öppet så det går att köpa med sig bröd, småkakor, marmelad med mera.

Öppet till 23 december
Kaféet och bageriet har öppet fram till 23 december. Därefter blir det semester för ägarna, som planerar att öppna upp igen i februari.

– April till september är vår stora säsong och under sex veckor på sommaren är det högt tryck.
Än finns inga ställplaster vid Vänga kvarn, men det finns en diskussion om saken, berättar Oskar Lorentzon.

KÄRLEKSSTIGEN
En kort promenadslinga i området. Slingan går på små stigar på ömse sidor av Säveån i närheten av kvarnen. Utefter stigen kan du se lämningar efter både kvarnar och sågar som funnits längs ån.

VÄNGA MOSSE
Vackert naturområde med en lätt vandring på upp till 5 kilometer. En del av vandringen är tillgänglighetsanpassad och går på en bred träspång över mossen.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.