Fräsch vattentank och minimera biofilm

Säsongen har startat och vi vill ha fräscht vatten i våra tankar. Hur gör vi för att hålla tanken fri från biofilm och bevara fräscht vatten länge.

Publicerad2023-06-01

Det finns många metoder och på marknaden finsn det ännu fler förslag och kemikalier att hitta. Av dessa finns “husmorstipset” och ett annat är syresättning.

Husmorstipset

Enkelt och billigt är vanligt Klorin. 0.25 dl Klorin blandas med 10 liter vatten. Fyll tanken med detta, låt stå minst en timme (upp till ett dygn om vattnet smakat illa eller doftat tidigare), töm ut och skölj sedan noga med rent vatten flera gånger.

 

 

Några av företagen på marknadens tips och produkter: **

OXY G WATERTANK

Håller vattentanken fräsh, rengör vattentanken och syresätter vatten.
WaterTank är en produkt till vattentankar för att syresätta vatten så att hållbarheten förlängs och underhålla vattentankar med syre för att förhindra biofilm.
OxyG använder Natriumperkarbonat, en typ av salt för att syresätta vattnet som också är en känd metod för vattenrening, Oxy G anser att syre är en bättre och mer miljövänligt sätt än att använda någon typ av klor.
Vid vattentankrengöring, fyll upp vattentanken och dosera enligt anvisning, fyll upp slangar och kranar, låt stå med blandningen i minst 6 timmar. Töm tanken och spola rent tanken med nytt vatten och spola ur ledningarna.
| https://www.oxyg.se/page/vattentank

 

BIOCOOLs klorfria metod för säkert dricksvatten

När vatten står stilla i vattentankar och dunkar bildas en beläggning på behållarens ytor och i slangar. Redan efter en vecka kan det innebära en hälsorisk att dricka vatten som stått stilla i en behållare. Biocools metod för säkert dricksvatten består av två steg och fungerar för alla typer av vattentankar och vattenbehållare.
Första steget är vattentanksrengöring med Biocool Clean my water tank och andra steget är att bibehålla dricksvattenkvaliteten med Biocool Purify my drinking water.

Rengöring av vattentank i husbil eller husvagn
Bra vattenkvalitet börjar med en rengjord vattentank. Utrymmet i husbilar är begränsat och det kan därför vara svårt att komma åt vattentanken för rengöring. Vi tycker att rengöring av vattentank ska vara enkelt. Tankrengöring från Biocool rengör inte bara tanken utan kommer åt alla slangar och kopplingar ända ut till kranen.
Dosera tabletter motsvarande tankvolym, fyll systemet med vatten, vänta och töm ut. När tabletterna verkat är restprodukterna vatten och syre. De lämnar heller ingen smak eller lukt. Det behövs ingen manuell skrubbning eller eftersköljning vid rengöringen. Att rengöra en vattentank blir knappast enklare än så.

Bevara dricksvatten i tanken
När tanken rengjorts och färskt vatten fyllts på tillsätter man Biocool Purify my drinking water som gör att vattnet håller sin kvalitet i tre månader. Utan vattenreningstabletterna kan vattnet innebära en hälsorisk redan efter en vecka eftersom en beläggning börjar skapas då vattnet står stilla.
Det är en falsk trygghet att tro att det räcker med att fylla på nytt färskvatten ofta. När färskvatten spolas in i vattentanken blandas beläggningen från tankens yta med det nya vattnet. När du fyller på nytt vatten doseras nya tabletter utifrån hur mycket vatten som fyllts på.
Metoden är mycket effektiv och enkel samtidigt som den är snäll mot miljön. Låt hela familjen njuta av bra vatten under hela semestern på ett enkelt och bekvämt sätt!
| https://biocool.se/sv/articles/45/vattentanksrengoring

** Det finns många fabrikat på marknaden och detta är ett urval.

Foto: Anders Winlöf. Shutterstock. Produktbilder.

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.