Vintersport = Burgare

Det finns väl knappast en skidanläggning som inte har en hamburgerbar. Det liksom hör ihop med vintersportlivet. Men det är inte fel att avsluta skidåkningen med en egentillverkad hamburgare, säkert både billigare och mysigare. ”Mindre rött kött och feta mejerivaror”, sa doktorn när det gällde mitt kolesterolvärde. Och i sanning, ändrade levnadsvanor gav resultat. Det handlar inte om uppoffringar, bara lite annat tänk. Här vill jag dela med mig av två hamburgerfavoriter, lätta att göra såväl hemma som i husvagnen eller husbilen.

Publicerad2023-02-21

Kyckling

4 personer

DETTA BEHÖVER DU
4 hamburgerbröd
500 gram kycklingfärs
100 gram bredbar ost med vitlök och örter (typ Cantadou)
Peppar, salt, olivolja
Ströbröd
250 gram fryst avokado som tinas
4 msk lätt crème fraiche
1 msk limesaft
Peppar, salt
Spenat

GÖR SÅ HÄR
Mosa avokadon med en gaffel och rör ned cremè fraiche, limesaft och kryddor.
Blanda kycklingfärsen med osten och kryddor, forma med lite oljiga händer smeten till fyra burgare som läggs på ett fat med ströbröd. Strö även ströbröd ovanpå.
Stek underdelen av bröden lätt i olivolja och fördela på fyra tallrikar som du lagt rejält med spenat på. Stek sedan burgarna 3-4 minuter på varje sida och montera färdigt hamburgaren med en fjärdedel av avokadoröran överst.

Halloumi

4 personer

DETTA BEHÖVER DU
4 hamburgerbröd
En förpackning halloumiburgare, 200 gram
2 fint rivna normalstora morötter
1 stor rödlök
Peppar, salt, olivolja, 1 tsk honung
Valfri sallad, hamburgergurka

GÖR SÅ HÄR
Börja med att steka underdelarna av bröden lätt i olivolja, stek sedan morotsrivet och fördela på bröden.
Därefter steker du ost och sist lägger du på rödlöken som du stekt mjuk och smaksatt med peppar, salt och honung. Överst får hamburgergurkan komma innan anrättningen är färdigmonterad.
Servera på en bädd av valfri sallad.

 

Men var kom den ifrån?

Hamburgarens ursprung är inte klarlagt. Det var vanligt i Baltikum att man skrapade av det sista köttet från oxben och gjorde små biffar av det, som sedan stektes.
Denna sedvänja kan sedan ha spridit sig till Tyskland och vidare till USA med tyska migranter och sjömän.

Den första permanenta hamburgerbaren i Sverige var Burger-Grill i Helsingborg. Den invigdes 1956 av prins Bertil, som inmundigade restaurangens och kanske Sveriges första hamburgare.

Seriefiguren Karl-Alfred åtföljs av matvraket Frasse, vars favoriträtt är en hamburgare toppad med ett stekt ägg, kallad parisare.
Källa: Wikipedia.org

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.