Nyhetsbrev mars 2020


Kortare karens vid avställning 2021

Skatteverkets utredningen om villkoren för av- och påställning av husbilar visar att det går att förändra karenstiden för återbetalning av fordonsskatt, men att frågan är komplicerad om man även ska ta hänsyn till husbilens särart som fordon och hur de brukas.

Skatteverket föreslår i sin utredning att karenstiden för fordonsskatt sänks från nuvarande 15 dagar till fyra dagar för husbilar, personbil klass II, av fordonsår 2018 eller senare som har blivit skattepliktiga för första gången efter 1 juli 2018. De fyra karensdagarna gäller under husbilens tre första år i trafik, det vill säga under den så kallade bonus-malus-perioden.

Att karenstiden endast sänks till fyra dagar och inte slopas helt, beror på systemtekniska skäl hos Transportstyrelsen som administrerar utdebiteringen, enligt Skatteverket. Av samma systemtekniska skäl är det utredningens förslag att ändringen gäller från den 1 mars 2021.

I grunden är Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, branschorganisation för tillverkare, importörer och återförsäljare av husbilar och husvagnar, tillfredsställda över att de vunnit gehör för sin fråga om orättvis beskattning av nya husbilar, samt att berörda departement och myndigheter arbetar för att finna en lösning på problematiken.

– Skatteverkets utredning är saklig och robust, medan utredningsförslaget tvingats anpassa sig till systemtekniska begränsningar för bland annat utdebitering hos Transportstyrelsen. Fyra karensdagar är klart bättre än dagens 15, men husbilsbranschen, och förmodligen även finansminister Magdalena Andersson, hade förväntat sig ett utredningsförslag som bygger på dygnsdebitering, att skatt endast tas ut när husbilen brukas, säger Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, och tillägger att arbetet måste påskyndas.

– Förmodligen delar även finansministern vår inställning till att arbetet måste påskyndas. Vi pratar om en ledtid på ett år för att anpassa ett IT-system, vilket är en evighet för konsument och bransch enligt vår bedömning.

HRF har sedan mars 2019 påtalat den orättvisa beskattningen av husbilen visavi andra fordonsslag. Organisationen driver med stöd av branschorganisationen Svensk Camping samt konsument- och intresseorganisationerna Caravan Club och Husbilsklubben opinionskampanjen ”Husbilskampen – för en rättvisare beskattning av husbilar”

För mer information

ANNONS

 


Kom tidigare till Tångaträffen

I senaste numret av Fritidsmagasinet Caravan fanns en inbjudan till Älvsborgssektionens Tångaträff med årsmöte. Ett par justeringar i texten kom inte med i tidningen:

Den som vill kan rulla in redan på fredagskvällen, till självkostnadspris.

Kostnad för träffen är 150 kronor/ ekipage, men det kostar naturligtvis ingenting att bara vara med på årsmötet.

För mer information:

Älvsborg sektionen

För aktiviteter, se Tånga heds hemsida:

Mer info


Så här får du medlemskortet

I förra veckan kom Fritidsmagasinet Caravan nr 1. Tillsammans med tidningen kom också nya camping-/förmånshäftet, men inte det medlemskort som tidigare följt med årets första tidning.

Medlemskortet är sedan 2018 digitalt och laddas ned i appen ”My Camping Key”. Kortuppgifterna ska ha skickas ut som SMS och e-post.

I sms:et/mailet finns även en länk så att du kan skriva ut ditt kort om du också vill ha det tryckt.

Campingkortet kan även skrivas ut via ”Mina sidor” när du loggat in på www.caravanclub.se.

Har du inte fått ett SMS/mail eller tappat bort dina kortuppgifter kan du hämta dessa i appen ”My Camping Key” genom att trycka på länken ”Glömt ditt Camping Key eller Camping-ID?”

Uppstår problem kan du maila: kansli@caravanclub.se.



Text och bild: Håkan Johansson

Caesar visar campingens värde

Alla vill komma tillbaka till Camping Rubicone! Det syns tydligt på Julius Caesars glänsande näsa. Bronsbysten av det romerska rikets kejsare finns på bron Ponte Giulio Cesare som går över floden Rubicon. Det är lite av en sed att gnugga Caesars näsa innan man lämnar campingen – folktron säger att det ökar chansen att man kommer tillbaka.

Camping Villaggio Rubicone, som är det fullständiga namnet, ligger vid floden Rubicones mynning och i den lilla staden Savignano Mare. Anläggningen ligger centralt, men samtidigt nära havet. När väl husvagnen eller husbilen är på plats klarar du dig bra med cykel eller lokaltrafik. Allt du behöver finns nära.

Camping Rubicone har en lång historia tillsammans med Caravan Club och tusentals Caravan-medlemmar har besökt campingen genom åren.

Det finns många skäl till att campingen blivit så populär bland skandinaver. Läget och miljön spelar stor roll. Savignano Mare är en liten, levande stad. Atmosfären är trivsam, även under den intensivaste turistsäsongen. Men den som vill ha ett högre tempo någon dag kan ta cykeln eller lokaltåget ner till Rimini, som ligger några kilometer längre söderut.

Efter utflykten till Rimini känns det skönt att komma tillbaka igen. Vila lite eller ta ett dopp i havet, den långgrunda stranden ligger i direkt anslutning till campingen.

Läs mer


Så klarar du dig utan ström

Längre el- och värmeavbrott är ovanliga i Sverige men de kan ändå inträffa när som helst. Det blir extra besvärligt på vintern när det är kallt och mörkt ute. Alla måste vara förberedda på att kunna hantera konsekvenser av ett elavbrott, oavsett hur och var du bor.

– När du har en plan för hur du ska agera vid ett längre el- och värmeavbrott blir situationen enklare att hantera om det sker säger Royne Malmström, handläggare på enheten för Trygg energiförsörjning på Energimyndigheten.

Vilken förberedelsenivå du lägger dig på bestämmer du själv, du bör dock planera för att avbrottet kan pågå i flera dygn. När du kartlagt vilka behov du har kan du påverka vilka lösningar som passar dig.

– Vi har sammanställt flera enkla tips, råd och en checklista på saker som är bra att ha hemma. Mycket handlar om också mental förberedelse, har du tillräcklig kunskap tar du också bättre beslut i pressade situationer, säger Royne Malmström.

www.energimyndigheten.se/elavbrott kan du läsa om:
6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott
Inget vatten i kranen – så förbereder du dig
5 tips – så håller du dig varm hemma
Laga mat utan el – så gör du det säkert
Quiz: Testa dig – är du tillräckligt förberedd?


Stort plus för camping

Tillväxtverket/SCBs preliminära inkvarteringssiffror för 2019 visar på rekordresultat för Karlskronas boendeanläggningar. Totalt 406 053 gästnätter/övernattningar motsvarar en ökning från 2018 med hela 13,7 procent och ett “all-time-high”.

– Det är fantastiskt kul att Karlskrona och Blekinge stärker sin position i turist-Sverige och fortsätter attrahera ett ökande antal besökare, säger Karlskronas turistchef Terje Viblom Pedersen.

Karlskronas campingsiffror (181 790) sticker ut, med en ökning på ca 29 000 övernattningar jämfört med 2018.

– SCBs glädjande siffror från campinganläggningar i Karlskrona stämmer väl överens med vår statistik, säger David Berg, Dragsö Camping & Stugby. På vår anläggning har vi från rekordsommaren 2018 till 2019 en ökning och det som sticker ut är en markant ökning på tyska gäster. Vi tror att ökad riktad marknadsföring, svag svensk krona och framför allt nöjda kunder ligger bakom den glädjande utvecklingen. För säsongen 2020 ser vi redan nu en ökning av bokningsläget och vi tror att 2020 också blir ett rekordår.
Kategorin ”Hotell, stugbyar och vandrarhem” kan glädjas över 12 648 fler gästnätter – totalt nästan 225 000.

– Den starkaste växten sker på vår inhemska marknad, något som sannolikt kommer fortsätta under 2020 och framåt. Danska och tyska besökare visar också en fortsatt mycket stark och stabil ökning. Dessa marknader är nära och har relativt kort resväg via tåg och bil. Dessutom hittar vi målgrupper här som står för ansvarsfullt resande, något vi kommer jobba aktivt med framöver, säger Terje Viblom Pedersen.

Siffrorna från SCB/Tillväxtverket är preliminära och kan komma justeras



Bildtext: Luis Reinhardt satte igår nytt rekord i Stöten med 104 åk på en dag!

104 åk på en dag

Med 104 åk på en dag har Luis Reinhardt satt nytt rekord i Stöten!

Det tidigare rekordet, på 101 åk, satte han ifjol. Då var målet att slå en kompis tidigare dagsrekord på 100 åk.

Med start kl 9 gjorde Luis hela 19 första åk vid Soltorgets långa nedfarter som nås via sittliften Vargy Express, Dalarnas längsta och snabbaste lift. Därefter bar det vidare till Stötentorget för ett gäng snabba åk i nedfarterna Dvärgen i Stöten Snowpark och i turer i liften WC Express fram till liftarna stängde kl 18. Extra energi fanns med i ryggsäcken under hela dagen. Mackor, sportdryck och musik, en nerpackad högtalare gick för fullt med favoritlåtar som Frank Sinatras ”My way” och Greta van Fleets “Always there”.

Det blev ett välbehövligt brejk för mat och vila när liftarna stängt innan det var dags för kvällskidåkningen i World Cup-backen, Parallelen och Stöten Snowpark som håller öppet mellan klockan 19.30 och 21. Och precis när klockan klämtade nio slag så var Luis i hamn med ett nytt rekord: 104 åk på en dag!

Luis Reinhardt är 21 år kommer ifrån Karlshamn och jobbar sin tredje säsong i Stötens reception. Att han hamnade här från allra första början var för att han kort och gott ”ville lära sig åka bräda”. Och det har han gjort med besked. Redan sin andra säsong satte han som nämnt sitt första av två rekord i Stöten. I år dessutom med gipsat hand med brutet båtben på grund av en vurpa med sin snowboard för några veckor sedan.

Efter ”målgång” var det en nöjd, men matt, Luis som hoppade av brädan.


Första tranan i februari

Vårens första trana har siktats vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i söder till Hornborgasjön i norr. Trots det lär det dröja några veckor innan de stora mängderna tranor kommer till sjön.

Redan den 23 februari rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se, som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Vadboden i sjöns södra del av Christopher Magnusson och Johan Bergquist.

– Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Redan tidigare i år syntes en trana vid Trandansen i sjöns södra del. Den individen har dock troligen övervintrat i landet. Den trana som istället rapporterades nu verkar vara den första som har gjort den långa flytten från vinterkvarteren i söder till Hornborgasjön.

De första tranorna vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar här. De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars. Dessa stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i slutet av mars. Informationscentralen Trandansen öppnar den 21 mars och veckan innan, den 15 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.

Läs mer

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.