ANNONS

 

Nyhetsbrev juni 2021


Svenska campingar vinner

Svenska campingar är billigast när den stora tyska bilistorganisationen ADAC jämför campingpriserna på några av sommarens mest populära resmål.

I topp på listan ligger Schweiz, Italien och Kroatien med över 50 euro per dygn i genomsnitt. I Sverige är motsvarande siffror 34,35 euro.

Trots segern i campingklassen hamnar Sverige inte lägst när ADAC räknar ihop hela kostnaden för semestern. Då vinner Tyskland, med 632 euro. Dyrast blir Schweiz, 953 euro, medan en ADAC-semester i Sverige kostar 778 euro.

 

ANNONSER




 



VI SKA HA KUL I SOMMAR!

FÅ ETT STEGGOLF-SPEL. Skicka puss & kram till snackanochskalis@caravanclub.se
+ din adress och telefonnummer
Tre vinnare dras slumpmässigt bland inkomna mail t o m 30 juni 2021. Lycka till!

Snäckan & Skalis
För mer info och villkor se Fritidsmagasinet nr 3 2021.


Festivalskvaller

Vill du ser ”skvallerbilder” från Värnamo, Kristinehamn och Ockebo? – Besök vår festivalsida.

Läs mer


Ungdomar och familjer!

Häng med på kul aktiviteter i sommar.
Du hittar planerade aktiviteter på våra ungdomars egen webbsida www.ccy.nu
Vi säger CCY!
För den som vill prata med många bokstäver funkar det också med Caravan Club Youth

Läs mer


Kraftigt plus för fritidsfordon

Husvagnsregistreringarna fortsätter att visa på en stark uppgång – nära 31 procent efter maj månads utgång.

Även husbilsregistreringarna visar under maj en uppgång på nära 23 procent, trots att det antagligen fortfarande finns ett antal osålda fordon som registrerades under februari och mars för att slippa undan skattehöjningen på grund av bonus-malus. Den ökade försäljningen kommer alltså trots att det finns skäl att anta att återförsäljarna i första hand säljer de redan inregistrerade husbilarna.

På begagnatsidan är trycket fortsatt mycket stort, både när det gäller husvagnar och husbilar, och många företag rapporterar att lagren av begagnade fritidsfordon börjar sina.

Under maj månad 2021 registrerades 622 nya husvagnar. Motsvarande månad 2020 registrerades 510 vagnar. Hittills under 2021 betyder det 2 074 registrerade husvagnar mot 1 588 under samma period 2020. Det motsvarar en ökning med drygt 30 procent.

Maj månads husbilsregistreringar visar 544 fordon, medan det i maj föregående år registrerades 443 husbilar. Hittills under 2021 har det totalt registrerats 2 390 husbilar, medan det under motsvarande period 2020 registrerades 1 326. Det innebär en ökning med över 80 procent för år 2021.


Ängelholm satsar på ställplatser

På sommaren vill många uppleva friheten med husbilssemester. För att möta husbilsbesökarnas behov har en rad förbättringar gjorts på Ängelholms kommuns ställplatser. Dessutom finns nya korttidsplatser i centrum och en ny ställplats vid Helsingborgsvägen.

– Ängelholms kommun fortsätter utveckla ställplatser och parkeringar för husbilar. Inför årets säsong har vi fått många önskemål om korttidsparkering för att enklare kunna besöka Ängelholms centrum med husbil. Vi är glada att kunna tillmötesgå detta och möjliggöra att fler kan besöka våra butiker och vår fina stadskärna, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nytt för i år är nya korttidsparkeringar i centrum, en ny ställplats i anslutning till Helsingborgsvägen samt fler avgiftsfria parkeringstimmar på våra nuvarande ställplatser. Utöver det pågår arbetet för att skapa ytterligare ställplatser med god service på fler platser i kommunen.

För de med husbil som vill göra kortare besök i centrum finns nu tre nya platser på Järnvägsgatan och tre platser på Norra kyrkogatan. Här är parkering tillåtet i högst tre timmar i följd. Platserna ska inte användas för övernattning utan för kortare besök i centrum.
På en grusparkering i anslutning till Helsingborgsvägen ställs just nu tolv nya ställplatser i ordning. Här blir det tillåtet att stå med personbil klass II (husbil) mot en dygnstaxa. De tre första timmarna kommer vara avgiftsfria.

I Ängelholm finns sen tidigare fyra kommunala ställplatser.

Arbingatan – tio ställplatser
Råbocka grusparkering – åtta ställplatser
Valhallsvägen – tre ställplatser
Klitterhus grusparkering – fem ställplatser

På ställplatserna Arbingatan, Klitterhus, Råbockas grusparkering och på Valhallsvägen är de tre första timmarna avgiftsfria om du använder Parksters app, sms eller parkeringsskiva. Efter de tre första avgiftsfria timmarna är ställplatserna avgiftsbelagda, taxan är 150 kr/dygn. I Parkster-appen och via sms anger du zonkord 4824.

På Arbingatan planeras det för att göra ställplatserna bredare för förbättrad brandsäkerhet. Det innebär att antalet platser kommer att minska från tio till sex.


Elmia Husvagn Husbil tillbaka 2022

Elmia Husvagn Husbil är Nordens största mässa för alla som älskar det mobila livet. Med anledning av rådande restriktioner och dess påverkan på allmänna sammankomster kommer mässan 2021 inte att kunna genomföras som planerat. Arbetet inför nästa års mässa, 7-11 september, 2022 är redan i gång.

Beslutet har fattats efter noga övervägande och i dialog med Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, samt Caravan Club of Sweden.

Den starka trenden med hemester och det ökade intresset för den mobila livsstilen kommer att prägla kommande säsonger.

– Förutsättningarna för att planera och förbereda möten, mässor och event är fortsatt oklara och utmanande. Genomförandet av stora mässor kräver lång framförhållning, vilket tyvärr inte ger oss några andra alternativ än att inte genomföra en mässa i början av september. Förhoppningsvis är detta nu den sista mässan vi tvingas flytta, säger Lotta Frenssen, vd Elmia AB.

– Elmia Husvagn Husbil är betydelsefull som en branschföreteelse och är en möjlighet att möta besökare och nya kundgrupper, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande HRF. En mässa som fokuserar på det mobila livet, dess produkter, nyheter och upplevelserna kring detta är viktigt. Vi ser fram emot mässan 2022.

Mässcampingen i anslutning till mässan samlar vanligtvis över 7 500 campinggäster och Caravan Club of Sweden ansvarar för skötsel av camping och parkering under mässdagarna.
– Naturligtvis måste vi följa myndigheternas restriktioner och tillsammans med Elmia kommer vi nu att ta nya tag inför mässan 2022, säger Roger Hansson, ordförande Caravan Club of Sweden.


Cykling lockar fler

Intresset för cykelsemester har ökat med tio procent efter coronavirusets utbrott och sju procent av svenskarna vill tillbringa sommaren på en cykel i år. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal. Här listas fem cykelleder som erbjuder natursköna vyer, pittoreska orter och smakrika matupplevelser längs Göta kanal.

Att semestra på cykeln är ett av de mest enkla och miljövänliga sätten att uppleva det svenska landskapet. Längs Göta kanal erbjuds 87 kilometer bilfria vägar präglat av båtslussning, mysiga matställen och intressanta sevärdheter. Här listas fem cykelleder längs kanalen som passar de flesta besökare.

Kortare cykeltur bland grönska, musteri och pittoreska miljöerI Linköpings kommun hittar du orten Berg som är känd för sina slussar. Härifrån kan du åka en cykelled som tar dig längs Göta kanal och Norrbysjön mot Borensberg. Upplev båtliv, fiskevatten och magnifik grönska medan du åker längs den drygt två mil långa vägen. Ta ett stopp vid orten Brunneby och det berömda musteriet som erbjuder färskpressade fruktjuicer. När du sedan anländer till Borensberg kan du checka in på Göta Hotell som var en av inspelningsplatserna för Göta kanal-filmerna. Det byggdes redan år 1908 och erbjuder flera mysiga rum med kanalutsikt. Glöm inte att testa hotellets restaurang som serverar både en bistro- och à la cartemeny.

Familjevänlig cykeltur – upplev 58 slussar och världens längsta trädallé
Du börjar resan i Norrkvarn, drygt två mil norr om Mariestad, för att åka mot den lilla orten Sjötorp. När du anländer till orten kan du uppleva den välkända båtslussningen som attraherar tusentals turister varje år. Är du sugen på att ta en matrast så har Sjötorp flera mysiga kaféer och restauranger att välja på. Därefter kan du hoppa på cykeln igen och åka mot Lyrestad. Det är ett mysigt samhälle som har en gästhamn, ett fik och ett museum. Sedan kan du påbörja resan tillbaka till Norrkvarn där du kan upptäcka mer av ortens utbud. Gå den 500 meter långa Kulturstigen och få en inblick i Göta kanals historia. Checka sedan in på den gamla spannmålskvarnen Norrqvarn Hotell och Konferens. De erbjuder trivsamma hotellrum och har en välkänd restaurang som serverar mat av lokalproducerade råvaror. Under hela resan passerar du 58 slussar och världens längsta trädallé med drygt 16 000 träd.

Tredagars rutt längs Göta kanal – Söderköping till Norsholm
Cykelturen börjar i Söderköping, drygt en och en halv mil från Norrköping, och tar dig längs kanalen västerut mot Norsholm. Den 25 kilometer långa sträckan slingrar sig genom djupa skogar och öppna landskap. När du väl kommer till Norsholm kan du besöka Kapten Billés Café & Vandrarhem för middag och övernattning. Dag två påbörjar du resan tillbaka mot Söderköping, men den här gången stannar du till vid slussen Brådtom. Det är en lantlig liten gård intill Göta kanal. Här finns ett mysigt kafé som erbjuder ett hembakat sortiment. När du sedan kommer tillbaka till Söderköping checkar du in på Korskullens Stugby för en övernattning. Glöm dock inte att besöka Söderköpings Brunn för en välförtjänt middag. Hotellet serverar nämligen mat gjord på närproducerade råvaror. Under den tredje och sista dagen åker du till orten Mem, som är porten in till Göta kanal från Östersjön. Här kan du besöka Kanalmagasinet för en lättare lunch innan du åker tillbaka till Söderköping.

Den ultimata Göta kanal-upplevelsen
Vill du uppleva det mesta och bästa från Göta kanal så är den här cykelleden något för dig. Du börjar i Töreboda, en ort som ligger beläget strax öster om Mariestad, och åker längs de gamla dragvägarna mot Tåtorp. Det är vägar som förr i tiden var transportleder för fraktskepp. När du kommer fram till orten kan du ta ett dopp i sjön Viken för att sedan övernatta i STF Tåtorp Café & Logi som har ett ekologiskt fokus. Nästa dag är det dags att återvända till Töreboda för att luncha på Café Visthuset. Efter måltiden kan du hoppa på cykeln igen och åka mot Sjötorp. På vägen passerar du många slussar och storslagen grönska. Efter att du har kikat in i ortens magasin och bodar är det dags att checka in på Norrqvarn Hotel & Konferens för en övernattning. Under den tredje och sista dagen åker du tillbaka till Töreboda för att lämna tillbaka cyklarna. Den totala sträckan på cykelleden uppgår till nästan sex mil.

Kombinerat båt- och cykeläventyr i Östergötland
Vill man kombinera en naturnära cykelresa och en vattenskön upplevelse så är den här sträckan något för dig. Du börjar resan i Motala hamn för att hoppa på båten M/S Kung Sverker mot Borensberg. Under resans gång slussas du igenom den berömda Borenhults slusstrappa samtidigt som du avnjuter en lättare lunch. När du anländer till Borensberg kan du börja cykla mot orten Berg, en två mil lång cykelled. Vid ankomst kan du övernatta på Ljungsbro vandrarhem. Glöm inte ett besök på Vreta kloster, ett gammalt benediktinskt nunnekloster, som erbjuder guidade vandringar. Nästa dag är det dags att cykla runt sjön Roxen. Här kan du välja mellan två vägar, antingen norrut för att åka genom skog eller söderut där du passerar Linköping under resans gång. Båda vägarna tar dig till orten Norsholm där det erbjuds middag och övernattning på Kapten Billes Vandrarhem. Under den tredje och sista dagen ska du cykla längs kanalen mot Söderköping. Det är en tre mil lång sträcka som tar dig längs mysiga sluss-stationer. Väl framme i Söderköping checkar du in på Korskullens camping för en övernattning.


Fullbokat i Kronhjortsdalen

En natt i en tältstuga mitt i Kronhjortsdalen är något som lockar. Redan innan Skånes Djurparks nya satsning Wild Lodge är färdigbyggd är endast 30 procent av nätterna lediga under säsongen. Övernattningspaket med lite lyxigare camping, så kallad ”glamping”, är populärare än någonsin.

– Den stora efterfrågan bekräftar trenden med hemester och naturnära upplevelser som vi har sett. Förra sommaren såldes övernattningarna helt slut i de tält vi har i Camp Oak och intresset för de nya tältstugorna är stort och bokningar kommer från hela landet. Vissa dagar har vi till och med väntelistor. Att sova omringad av kronhjortar och med möjlighet att höra vargarna yla på nätterna är en sommarupplevelse helt rätt i tiden och som många vill uppleva, säger Glenn André Viste Bøe, VD på Skånes Djurpark.

Det finns tio nya tältstugor med kök, allrum och sovrum på höjden i Skånes landskapsdjur, kronhjortarnas, hägn. Stugorna kommer att ge plats till ytterligare 50 övernattande gäster inne i parken. Sedan tidigare finns även tältbyn Camp Oak med övernattning i stora familjetält. Förra året sålde övernattningarna i tälten slut och därför utökar parken med möjlighet för ytterligare gäster att ta del av unika upplevelser i naturen.

Bakom tältdukarna i nya Wild Lodge finns 38 kvadratmeter med kök, allrum, badrum och två sovrum. De främsta tälten har utsikt över kronhjortshägnet och hjortarna kan komma ända inpå husknuten. På morgonen får gästerna möjlighet att både njuta av egen frukost och mata hjortarna med deras favoritmat.

– Det är en unik hemester och det märks på det stora intresset för att boka färdiga övernattningspaket med mat, upplevelser och boende. Nu öppnas Sverige upp igen och vi ser fram emot att även välkomna gäster från Danmark och andra grannländer. Många har fått upp ögonen för Sveriges och Skånes många smultronställen, säger Glenn André Viste Bøe.

Att bo i Wild Lodge är ett tvådagarsäventyr där det ingår två dagar i parken, övernattning i tältstuga med frukost, kvällsmat och en mängd unika djurupplevelser. På Midsommardagen den 26 juni kommer de första gästerna att premiärsova i nya Wild Lodge.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.