Sektion: Riksorganisationen

Det blev 96 Caravan-tidningar

Nu ska jag avrunda, efter 16 år som redaktör för Caravan-bladet/Fritidsmagasinet Caravan, Sveriges största tidning för folk som gillar att tillbringa fritiden i husvagnar och husbilar.

Publicerad 2021-09-09 00:00:19

Jag kommer inte att ha brist på sysselsättning den närmaste tiden. Jag är en samlare. Det behövs inte ens ett utropstecken för att bekräfta det. Nu ska jag rensa bland tusentals bilder, reportage, intervjuanteckningar, kataloger…

När dåvarande riksordförande Bill-Arne Andersson 2005 kontaktade mig angående akut hjälp med Caravan-bladet tvekade jag inte en sekund. Det kändes som ett hedersuppdrag och samtidigt möjligheten att förverkliga en dröm. Även om Bill-Arne inte kände till det då hade jag faktiskt sökt journalistjobbet på Caravan-bladet redan långt tidigare. Då var jag för tidigt ute – tjänsten krävde närvaro på kansliet i Örebro. Nu var det helt OK att vara frilans med kontor i Falun. Dessutom nära till ordföranden, som då bodde i Borlänge.

Totalt 96 nummer
Vi skrev avtal för tre tidningar, men det blev några fler – totalt 96, den här inräknad. Svindlande 7 000 sidor ungefär!

Hur många nyhetsbrev, webartiklar, broschyrer och pressreleaser som kommit till parallellt kan jag inte ens gissa.

Min camparkarriär har blivit ganska lång. Den började med några enkla husbilsbyggen baserade på gamla folkabussar, via några fullstora Scania till dagens moderna husbil. När jag började arbeta med Caravan-bladet var jag i Scania-fasen. Det var faktiskt därför jag blev medlem i Caravan Club, många år tidigare.

Jag drömde om att vintercampa i husbussen. När jag började kolla möjligheterna var det bara Caravan-campingen i Idre som hade plats för den. Vi blev medlemmar och trots att jag så småningom tvingades inse att vår buss inte dög för vintercamping fortsatte jag att betala medlemsavgiften – tidningen som kom med medlemskapet var ju så bra!

Hemma i Caravan Club
Från dag ett kände jag mig hemma i Caravan Club och med Caravan-bladet. Känslan förstärktes under min första Elmia-mässa, när jag fick träffa de medlemmar som ideellt levererade material till tidningen. Där fanns specialister på husvagnar och husbilar, teknik, trafik, turism, resor… Vi hade oändliga resurser!

Tack alla som på olika sätt medverkat till att skapa en så bra medlemstidning. Alla har bidragit till att den har en unikt stark ställning bland Caravan Clubs medlemmar.

Rullande redaktion
De senaste åren har jag ofta producerat tidningen direkt från en rullande redaktion, placerad varhelst det fanns en bra anslutning till nätet. Det är effektivt, ofta praktiskt, lättare och roligare.

Om några veckor blir jag 69 år. De flesta av mina jämnåriga vänner har varit pensionärer länge. De ringer ibland på och frågar om jag vill följa med ut och leka. Nu kan jag svara ja direkt.

Dags att röja
När du läser den här tidningen har jag redan varit ledig ett tag. Jag har börjat städa på kontoret. Sedan ska jag röja i garaget, sortera gamla skruvar och muttrar, preparera skidorna inför vintern, ta en tur med husbilen…

Det kan säkert bli en artikel då och då – jag har ju samlat på reportageuppslag också.

Och fina minnen av fantastiska möten!

Tack!