Haj- och rockasläpp i Lysekil

Rovfiskar som hajar och rockor är viktiga för att ekosystemen i haven ska må bra. 25 juni släpper Havets Hus i samarbete med Världsnaturfonden ut märkta hajar och rockor i Gullmarsfjorden. Årets släpp sker inför publik och fiskarna kan följas på en storbildsskärm.

Publicerad2024-06-17

Haj- och rockasläppet på Havets Hus i Lysekil är en årlig tradition som är en del av en gemensam satsning för att bevara ekosystemet, men också för att lära sig mer om livet under ytan. I år sker släppet 25 juni klockan 14 från kajen utanför Havets Hus.

 

I år hjälper dykare till med att få ner fiskarna på djupare vatten, där de lever naturligt. Hajarna och rockorna som släpps har märkts med små gröna märkningar med ett ID-nummer och telefonnummer till Havets Hus.

 

Återfångster ger möjlighet att ta reda på vart de tar vägen, hur länge de lever, och på vilket djup de lever. På så sätt har Havets Hus bland annat kommit fram till att en av hajarna som släppts ut, under hajsläppet 2005, är en av de äldsta småfläckiga rödhajarna som någonsin rapporterats. Den blev 14 år gammal.

 

Sedan 2003 har Havets hus släppt ut omkring 200 småfläckiga rödhajar och 2 knaggrockor. Årets släpp av hajar och rockor sker inför publik. Fiskarna kan följas på en storbildsskärm som är kopplad till en undervattenskamera på botten där fiskarna släpps.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.