Visste du detta om ägget?

Det är en tradition i de flesta länder i västvärlden att äta ägg under påsken. Bara under påskveckan äts 70 miljoner ägg i Sverige. Har du koll på hur du kokar det perfekta ägget?

Publicerad2024-03-22

Ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att just påsken blivit den högtid då vi äter många ägg beror bland annat på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk.

Ägghalvan är en lyxig variant av ägget och en älskad klassiker vid högtider som påsk och jul. Till vardags föredrar många krämiga eller löskokta ägg, men till ägghalvor behöver ägget vara hårdkokt för att kunna delas utan problem. Tänk också på att lägga äggen i kallt vatten tills de svalnat när de kokat klart, då blir de enklare att skala.

Så många minuter gäller
Hur ska då äggen kokas så att de blir exakt som du önskar? Det första du behöver bestämma är om du ska lägga i äggen i kallt vatten eller vänta tills vattnet kokar. Ägg som kommer direkt från kylskåpet är bäst att koka i kallt vatten. Om du vill lägga i dem i kokande vatten kan du först spola dem i ljummet vatten så de inte spricker lika lätt.

Tänk på att om du kokar många ägg kräver det lite längre koktid.

Kallt vatten:
Lägg i äggen i kastrullen och låt vattnet precis täcka äggen. Koka upp och låt sjuda utan lock. Ta tiden från när vattnet börjar sjuda!

2 min: löskokt ägg
5 min: krämig gula
8 min: hårdkokt ägg

Kokande vatten:
Koka upp vatten i en kastrull och lägg försiktigt ner äggen med en sked när det kokar. Vattnet ska täcka äggen. Sjud äggen på låg värme utan lock.

7 min: löskokt ägg
9 min: krämig gula
11 min: hårdkokt ägg

Observera att tiderna är cirkatider och gäller ett medium-ägg.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.