Höjning av tillåten vikt med B-körkort närmare

EU-parlamentet har röstat ja för att höja den tillåtna totalvikten med B-körkort för husbilar till 4 250 kilo. Förslaget går nu till en slutlig förhandling mellan de tre institutionerna Ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Publicerad2024-03-22

Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) har tillsammans med systerorganisationer i Europa och det Europeiska branschförbund European Caravan Federation (ECF) i flera år drivit frågan om en höjd totalvikt för B-körkort för husbilar.

Bakgrunden är den tekniska utvecklingen av husbilar och nya säkerhetssystem. Husbilarna har blivit tyngre och HRF anser att det är naturligt att tillåten totalvikt med B-körkort höjs så att alla kan ta del av den tekniska utvecklingen.

– Vi är glada att även EU-parlamentet valt att lyssna på våra synpunkter, säger Jörgen Nyström, Kanslichef på HRF i ett pressmeddelande.

Inget pekar mot ett nej
Förslaget går nu till en förhandling mellan Ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen. Förhandlingarna inleds efter valet till Europaparlamentet som äger rum i början av juni i år. Kan parterna enas om de föreslagna ändringarna kan det nya Körkortsdirektivet antas under 2025. Medlemsländerna har sedan fram till 2028 på sig att implementera beslutet i nationell lagstiftning.

– Både Ministerrådet och EU-parlamentet har sagt ja till att höja den tillåtna totalvikten med B-körkort för Husbilar till 4 250 Kg. Varken Ministerrådet eller EU-parlamentet har föreslagit några stora ändringar av EU-kommissionens förslag till nytt Körkortsdirektiv varför det är troligt att de kan enas om ändringsförslagen, säger Jörgen Nyström.

I dag får en person med B-körkort, taget efter 1 juli 1996, köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.