Redo för säsongen?

Årets campingsäsong närmar sig och det är dags att se över sin fritidsfordon så att det är i dugligt skick inför premiärturen

Publicerad2024-02-22

– Ett vanligt misstag är att inte ställa i ordning sitt fordon i god tid inför säsongen. Mitt bästa tips är att vara ute tidigt, framför allt om du behöver boka service hos en verkstad, säger Per Edvardsson på Vinslövs Fritidscenter.
Ett av de vanligaste felen som upptäcks på årets första tur är vattenläckage.
– Finns det vatten kvar i systemet under vintern finns risken att det har frusit och orsakat en läcka. Kolla även takluckor och fönster som kan ha tagit skada av snö och is, säger Mikael Kolm hos Lindströms Husvagnar och Husbilar.
Täthetsgarantin på nyare fordon gäller bara om fukttester görs varje år. Men även äldre fordon bör kollas med viss regelbundenhet.
– För sin egen skull är det viktigt att upptäcka fukt i tid. Ju längre tid som går vid en fuktskada desto dyrare blir den att åtgärda, säger Per Edvardsson.

Per Edvardsson, Vinslövs Fritidscenter.

Kolla däcken
Inför vårsäsongen rekommenderar Per att ta en titt under fordonet. Börja med däcken.
– Många menar att de inte kör så mycket, men däck åldras även när de står stilla. Solen torkar ut däcken och det bildas torrsprickor. Att få en däckexplosion ute på vägen är både farligt och dyrt. Det kan orsaka såväl materiella som mänskliga skador, säger han.
Vidare råder han att prova bromsarna, eventuellt smörja stödben och axlar samt göra ett funktionstest av blinkers och belysning.
– Gasoltest bör göras varje år, det är en enkel åtgärd för att undvika ett potentiellt stort problem, säger Per.
Gå även igenom fordonet invändigt. Testa värmesystemet, el, gas, batteri, kolla glykolen i vattenburna system, undersök om kökslådor och skåpluckor behöver justeras och att fönsterna sluter tätt.
– Håll utkik efter spillning från möss. Det är inte ovanligt att gnagare tagit sig in under vintern och åstadkommit skador på ledningar, säger Mikael.

Tvätt och rekond
Vårens första åktur vill man göra med ett rent och fräscht fordon. Jörgen Nilsson är verkstadstekniker på Vinslöv Fritidscenter och rekommenderar ett av de vanligaste tvättmedlen på marknaden, Globex 80.
– Det är beprövat och funkar utmärkt, vi använder det frekvent. Det viktigaste är att man använder ett medel avsett för husvagn och husbil, något som inte löser upp fogar och tätningslister, säger Jörgen.
I verkstaden används även skumtvätt från Sonax, vilket kräver en högtryckstvätt. Då skummar man hela fordonet en sida i taget, borstar och spolar av.
– Tänk på att inte borsta på fönstrena, det kan orsaka repor och märken, tillägger han.
Ett enkelt sätt att få utvändig glans på fordonet är sprayvax.
– Efter tvätt och rengöring är det bara att spraya på vaxet och sedan skölja av. Det funkar även på lack, krom och plast, säger Jörgen.
En invändig rekonditionering kan med enkla medel ge tillbaka nybils- eller nyvagnskänslan. Textiltvätt av soffor och vinylmedel till instrumentpanelen gör stor skillnad.

 

Vinslövs Fritidscenters favoritrengöringsmedel:

Globex 80
Beprövat tvättmedel som funnits i över 40 år. Löser inte upp tätningslister. Finns med och utan vax.

Sonax Xtreme Spray & Seal
Lackförsegling som sprayas på nytvättat fordon och sköljs av direkt.

Würth Cockpitvård
För användning interiört, både på plast, gummi och textil. Rengör först, spraya sedan för att fräscha upp och få glans.

Autosmart Interiör- och klädseltvätt
För tvätt av tygdetaljer, säten och mattor. Tar även bort fläckar.

Impregnering räddar textilierna

Fläckar på soffan är alltid förargligt att få. Är man förutseende har man behandlat sina textililer med impregnering som till exempel Texelent.

Medlet kapslar in fibrerna med teflon som bildar ett osynligt skydd utan att ändra på textilens utseende. Vätskan lägger sig som pärlor på ytan och kan enkelt torkas av utan att lämna något spår efter sig. Medlet ska sprayas jämt över ytan och en flaska räcker till upp till fyra kvadratmeter. Det verkar efter en timme och har en hållbarhet på minst ett år. Texelent funkar på allt från siden till ullmattor. Tänk på att kemtvätt tar bort effekten, då måste ytan behandlas igen.

10 saker att tänka på:

 • Däckens mönsterdjup, lufttryck och eventuella sprickor.
 • Bromsarnas funktion och kondition.
 • Belysningen och släpvagnskontakten.
 • Batteriernas kondition.
 • Att ventilationen fungerar.
 • Skydda däcken från det skadliga solljuset.
 • Rengöring av husbilens ut- och insida.
 • Rengöring av vattentankar och vattenlås.
 • Låt fordonet stå under tak om möjligt även under säsong.
 • Att fordonet är kontrollbesiktat inför användandet.

Källa: Bilprovningen

Uppdaterar…
 • Inga produkter i varukorgen.