Sektion: Riksorganisationen

Holsjunga Camping

Sabbatsåret i husbil slutade med en helt ny yrkeskarriär. Hösten 2020 köpte Christine Stegmair och Rickard Westrin den lilla campingen vid Holsjön nära gränsen mellan Halland och Västra Götaland.

Publicerad 2021-09-09 00:00:04

– Vi hade egentligen inte alls tänkt oss ett liv som campingägare, berättar Christine. Men vi hade pratat om att starta bed & breakfast någonstans när annonsen om Holsljunga camping dök upp i mitt Facebook-flöde.

När Christine fick se annonsen hade campingen redan varit ute till försäljning ett bra tag.

– Budgivningen hade redan kommit långt, men vi ringde mäklaren och kom överens om att vi i ändå kunde åka ner och titta helgen innan affären skulle göras upp, berättar hon.

Det är ingen överdrift att påstå att det blev kärlek vid första ögonkastet. Campingen var visserligen ganska sliten, men läget var fantastiskt och både Rickard och Christine såg utvecklingsmöjligheterna.

Sålde allt och flyttade

– Vi bestämde oss på fläcken, konstaterar Christine. Vi åkte tillbaka till Stockholm, sålde huset och flyttade hit.

Ett glatt skratt avslöjar att det inte var riktigt så enkelt och utan vånda, men faktum är ändå att det gick fort och att försäljningen av hemmet utanför Stockholm fick bidra till de ekonomiska marginaler de ville ha till att börja med.

När köpet gick igenom visste ingen hur länge pandemin skulle pågå. Vaccinationer fanns på kartan, men inte när de skulle kunna bli verklighet. På kort sikt var det alltså en väldigt osäker framtid.

Både Christine och Rickard har lång erfarenhet av försäljning i olika positioner. I sådana jobb är ekonomi och planering viktiga förutsättningar för framgång. På kort tid skaffade de sig en bild av vad de ville skapa och villkoren för att nå dit.

Sedan var det bara att börja jobba.

Genom en serie digitala föreläsningar från Turistrådet Västsverige, ett samarbetsorgan ägt av Västra Götalandsregionen, fick paret nya kunskaper om saker som är viktiga att tänka på för campingägare.

 

Ett skifte mitt i livet – och efter nästan ett år som heltidscampare runt om i Europa. Christine Stegmair och Rickard Westrin kom hem, sålde allt och köpte en camping i Västergötland.

 

Viktiga erfarenheter

– Samtidigt hade vi mycket med oss från vårt sabbatsår, berättar Christine. När vi började åka runt med vår husbil stannade vi ofta på campingplatser. Vi uppskattade ordning och reda, när det var rent och snyggt. Den erfarenheten är viktig nu.

Sabbatsåret inleddes 2019 – långt innan någon ens anat att ett nytt corona-virus skulle födas i Kina.

– För vår del handlade det helt enkelt om att vi börjat ifrågasätta våra livsbetingelser, säger Christine. Redan att leva och bo i en storstadsmiljö kan vara kämpigt på många sätt. När man blir lite äldre och ser vänner bli svårt sjuka kommer fler skäl att fundera på vad som är viktigt i livet.

Första steget blev sabbatsåret – som inte blev ett helt år.

Stämningen ändrades

– När corona-viruset började spridas på allvar var vi i Spanien, berättar Rickard. Oerhört snabbt förändrades stämningen och vi förstod att vi måste ta oss norrut för att inte fastna när landet stängde ner.

Mot norr alltså, men bara några dagar senare skärpte också Frankrike reglerna.

De stannade ett tag på en liten familjeägd camping i södra Tyskland, men coronan kom ikapp igen. I Bayern stängde myndigheterna alla campingplatser.

– Så vi kom hem lite tidigare än beräknat, men med nästan ett års erfarenhet av campingliv kändes det än mindre aktuellt att gå tillbaka till samma liv som tidigare, säger Christine.

För många skulle det vara ett gigantiskt steg bara att lämna storstadslivet. Att dessutom satsa på en helt ny karriär är näst intill otänkbart…

– Vi var beredda på hårt arbete, konstaterar Rickard och Christine gemensamt. Så fort vi tog över körde vi igång med att rusta upp campingen inför första säsongen. Vi byggde om och rustade upp stugorna, städade och målade i servicehuset, ordnade ny reception och fräschare cafédel.

Fantastiskt stöd

Men paret var inte beredda på den uppskattning och uppbackning de fick från både människorna i omgivningen och från kommunen.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd i allt vi gjort, säger Christine. Tack vare det har vi också fått möjligheter att satsa på lokala leverantörer av det mesta. Allt från bakverk och glass till kött och chark kommer från trakten, ofta från små gårdsbutiker. I receptionen finns dessutom en avdelning som säljer andra produkter från trakten.

I år har fiket blivit lite av en samlingsplats för hela bygden. Hit kommer folk för att äta lunch eller våfflor, badgästerna vill ha en glass efter doppet i sjön.

 

 

Bodde i husbilen

När Rickard och Christine flyttade till campingen kom de i den lilla husbil som varit deras hem i nästan ett år. Den fick fungera som bostad ett tag till. När kylan kom flyttade de in i receptionen ett tag, men i dag har de en husvagn som bostad. Husbilen står parkerad bredvid. När campingen stänger i höst räknar de med att ge sig ut på långresa igen. Men just nu, när högsäsongen just börjat, är det långt dit.

– Vi hade helt fullbokat i midsommar och det ser väldigt lovande ut inför sommaren, säger Christine.

Holsljunga camping har gått med i A-camp, en webbaserad tjänst för bokning som fokuserar på mindre campingplatser.

Bokning på webben

– Vi förstod tidigt att det är viktigt att gästerna kan boka plats via Internet, säger Rickard. Och just A-camp fungerar väldigt bra för oss.

Inte minst ser vi det på att besöken utifrån nu börjar öka rejält. Utöver A-camp och vår egen hemsida har vi faktiskt inte satsat på någon marknadsföring, det kanske inte behövs när vi ligger vid Västergötlands finaste badstrand och i en natur som saknar motstycke.