Möt våren i Nederländerna
Blomsterfält färgsprakande som en valborgsmässoeld och ett aldrig sinande karnevalståg av blommor komponerat med musik sitter länge på näthinnan. Men resan förra våren innehöll möte med blommor i allmänhet och orkidéer i synnerhet.
Publicerad2024-02-09
Jag önskar att alla människor fick uppleva Nederländerna på våren då lökväxterna blommar på fälten, då den världsberömda blomsterparken Keukenhof håller öppet och då den mäktiga blomsterparaden äger rum.
Det är förstås med Hollands tulpaner som med våra jordgubbar, vädret spelar roll. Hur som helst brukar blomsterparaden gå av stapeln omkring den 20 april och alltid på en lördag. Parken Kuekenhof öppnar i slutet av mars och stänger i mitten av maj.
Blommor, blommor, blommor
Målet för Hollandsresenärerna på våren är nog först och främst att få se den stora blomsterparaden Bloemencorso, som under en hel lördag glider fram den 42 kilometer långa sträckan mellan Noordwijk och Haarlem.
Hålltider finns på internet och hos varenda camping eller ställplats i dess närhet.
I staden Noordwijkerhout kan du på fredagskvällen före paraden se ekipagen i belysning och på söndagen efter står de uppställda i Haarlem.
Lika känt som paraden är parken Keukenhof
Denna ändlöst vackra park har också inomhusutställningar, orkidéutställning och självklart butiker och restauranger.
Stora parkeringar för fritidsfordon och väl skyltat. Parkeringen för vår husbil kostade 10 euro och inträdet var 21,50 euro per person. Hade nog varit lite billigare på nätet men när vi skulle boka var de digitala biljetterna slut.
Marknad för snittblommor
Världens största marknad för snittblommor, Royal Flora Holland, ligger i Alsmeer nära Amsterdams flygplats Shiphol.
Varje förmiddag fram till klockan 11 är det öppet för besökare. Hä r passerar 44 miljoner snittblommor per dag innan de lastas för transport till blomsteraffärer runt om i Europa. Missa inte ett besök här. Inträdet i år var 10,50 euro.
Välj mindre vägar
När du kommer in i Nordholland ska du också välja mindre vägar i detta gytter av kanaler. En god representant för kanalidyllen är den lilla orten Giethoorn, ett litet mini-Venedig. Här svämmar båtuthyrarna nästan över, fast efter flera besök på stället så tycker jag att promenaden runt är bästa alternativet. Här är gott om stora parkeringsplatser.
För orkidÉfantaster
Nordost om Holland ligger Flevoland och här finns ett riktigt fint besöksmål för blomsterälskare, Orchideénhoeve. Tycker du om orkidéer så missa inte detta och jag lovar att tar du en fika i caféet så får du en upplevelse som du aldrig varit med om tidigare. Hela taket är fyllt av blomsteramplar fyllda av blommor i allsköns färger.
Gott om parkering som är gratis men entré kostar 17,50 euro.
Vägen till Holland
Det finns många sätt att angöra kontinenten på men den här gången valde vi Göteborg–Kiel. Vi bor nära Göteborg och fann den här vägen ekonomiskt okej då vi sparade många mil på vägen. Den vanligaste resvägen via Danmark till Puttgarden i Tyskland är förvisso smidig men nog så dyrbar.
Vår tur fortsatte sedan till färjeläget Glûckstadt nordväst om Hamburg. På så vis slapp vi motorvägen förbi Hamburg och eventuell bilkö. Färjan över Elbe kostade för husbil och två personer cirka 350 kronor. Första övernattningen blev på ställplatsen i Stade. En promenad i Stade är ett måste. Under åren 1645–1719 var Stade svensk huvudstad i provinsen Bremen-Verden.
Vår väg mot Nederländerna bestod nästan uteslutande av transport på andra vägar än motorvägar. Det är inte bara enskilda besöksmål som ger minnen utan allt det man ser från bilfönstret.
Nederländernas kamp mot havet är ständigt närvarande när man reser i landet och det finns mängder av utställningar och muséer som berättar om olika åtgärder som gjorts. En åtgärd som du lätt kan se är den jättelika vallen över Ijsselmeer som gjordes 1932 och den forna havsviken Zuiderzee blev förvandlad till en sötvattensjö.
Innan vi tog oss över den nästan tre mil långa vallen hade vi övernattad i staden Urk som ligger vid Ijsselmeer och som före 1932 var en ö i havet. Stadens camping heter Urkerbos och ligger tre kilometer från centrum. Har du husbil och tur kan du bo på torget vid hamnen men campingen har också prisvärd ställplats separat.
På andra sidan Ijsselmeer ligger orterna Volendam, Edam och Monnickendam som alla är pittoreska platser värda ett besök. I det här området handlar det mera om ost än om blommor.
Allra mest besökt är nog den yttersta utposten vid sjön, den lilla byn Marken. Här var det många nationaliteter på den stora parkeringen. Besöket görs till fots och utbudet av restauranger är stort.
Campingplatser och ställplatser
Vi hade bokat ställplats säkert ett halvår innan resan och det tycker jag att alla skall göra. Vi hade valt Het Groene Hart som ingår i ställplatskedjan TopPlatz och ligger i Abbenes. Härifrån hade vi mindre än en mil till Kuekenhof, blomsterparaden och järnvägsstationen. Blomsterfält hade vi utanför fönstret, så vi var mycket nöjda med valet.
Ett annat år bodde vi på Camping De Duinpan i Noordwijk som också var ett bra val med nära till mycket av det som nämnts.
En utflykt till Amsterdam hör till Hollandsbesöket och tågen från blomsterområdet går tätt in till huvudstaden, vars centralstation ligger på gångavstånd till det mesta av sevärdheterna.
Bästa tipset inför en ”blomsterresa”: Skaffa en karta över Nederländerna, sök på nätet efter campingplatser eller ställplatser i Nederländerna och boka i god tid.
Skulle du vara i behov av någon form av tillbehör för din campingresa, så ligger Europas största försäljningsställe i Nederländerna. Orten heter Winterswijk och ligger nära Tyskland. Butiken på 72 500 kvadratmeter heter Obelink efter sin grundare.