Östergötlands museum är Årets museum 2023

Med visionen att erbjuda kunskapsupplevelser som överraskar visar Östergötlands museum hur museer kan arbeta aktivt och med kvalitet för att nå ut brett i samhället och vara en mötesplats för alla. Därför tilldelas Östergötlands museum utmärkelsen Årets museum 2023.

Publicerad2023-05-16

Östergötlands museum
Östergötlands museum tog emot utmärkelsen Årets museum 2023 under museernas vårmöte den 25 april i Västerås. Priset, ett vandringspris bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av kulturminister Parisa Liljestrand. Sveriges Museer och svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset.

Juryns motivering:
Utifrån storslagna visioner, vibrerande arbetsglädje och med inspirerande mod har detta museum ömsat skinn och trätt in i 2020-talet i en helt ny skepnad. En nyrenoverad byggnad där kärleken till ursprunget har kombinerats med en intresseskapande formgivning där färg och form bär på underliggande budskap. Ambition om att vara en mötesplats för alla vägleds av kärnvärden som modigt, medvetet, reflekterande och inspirerande och det står snabbt klart att förändringsresan bara har börjat. Samarbeten sker med såväl akademin som med ideell och offentlig sektor. Genom ett nyfiket och lyhört förhållningssätt till ständiga förbättringar jobbar museet medvetet för att uppnå visionen om att erbjuda ”kunskapsupplevelser som överraskar”.

Juryn för Årets Museum 2023:
Lisa Månsson, överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet, juryns ordförande och ledamot i Sveriges Museer
Pontus Forslund, Enhetschef Fastighet & Utveckling vid Göteborgs museer och konsthall, ledamot i Svenska ICOM
Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum (Årets museum 2022)
Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare vid Berättarministeriet
Lassi Patokorpi, museichef vid Raseborgs museum, ordförande i Finska ICOM

Om Östergötlands museum:
Östergötlands museum arrangerar utställningar, evenemang, aktiviteter, föredrag och föreläsningar och samarbeten över hela länet. Med kunnig expertis som samlar, vårdar och förvaltar tusentals föremål, konst och bilder, vet museet att berätta om Östergötlands plats i världen, och världens i Östergötland.

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.