Så skyddar du dig mot borrelia

Fästingar, som trivs i skog o mark just nu, riskerar inte bara föra med sig sjukdomen TBE. Två till tre procent av alla fästingbett ger borrelia. Risken att smittas ökar om fästingen har suttit ett dygn eller mer.

Publicerad2024-06-17

Medan det går att vaccinera sig mot virussjukdomen TBE, saknas det sådant mot borrelia. Därför gäller det att skydda sig så gott det går genom täckande kläder och fästingmedel – och genom att ta bort fästingar så snart det går.

 

Den vanligaste borreliainfektionen ger främst lokala hudbesvär som brukar börja med en rodnad runt bettet och därefter en ljusröd ring. En borreliainfektion kan även påverka kroppen i stort med trötthet, huvudvärk, feber, ledvärk och muskelvärk. Det som är lurigt med borrelia är att det ibland ger besvär först långt senare.

 

I samband med sina nya behandlingsrekommendationer ger nu Läkemedelsverket råd till allmänheten om hur man skyddar sig mot borrelia.

 

– Alla ska kunna njuta av skog och mark. Samtidigt är det bra att göra det man kan för att undvika att drabbas av borrelia. Skydda dig genom täckande kläder och fästingmedel. Om du får en fästing, ta bort den så snart det går. Sist men inte minst, om du upptäcker en 4–5 centimeter ringformad hudrodnad 1–3 veckor efter bettet, kontakta sjukvården, säger Anna Jonsson, utredare vid Läkemedelsverket.

 

Den som upptäcker en ringformad hudrodnad en till tre veckor efter ett fästingbett ska kontakta sjukvården för bedömning och eventuell vård.

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.