Vi älskar Spanien också

Spanien lockar många svenskar vintertid – inte minst husbils- och husvagnsresenärer. Några av dem är caravanarna Åke, Stig, Kjell-Åke och Orvokki, som lämnar Norrbotten varje höst för Costa Càlida, ”den varma kusten”. Här delar de med sig av sina bästa råd.

Publicerad2023-11-24

Det är mulet och ”bara” 25–26 grader på campingen i Bolnuevo när Fritidsmagasinet träffar gänget från Norrbotten på en online-intervju i mitten av oktober. Åke Pettersson från Boden, Stig Halmedal från Haparanda och Kjell-Åke Wennström och sambon Orvokki Mononen från Luleå sitter i kortärmat i Åkes förtält.

– Det är värmen här som får oss att åka i väg över vintern. Vi har fått nog av kylan hemma. säger Åke Pettersson, som är på campingen med sin fru Annika i Bolnuevo för sjunde gången.

De övriga håller med. Livet på campingen, som ligger 14 mil söder om Alicante, är synnerligen enkelt och härligt med trevliga grannar från såväl Tyskland och Frankrike som resten av Europa. Även de svenska kamraterna är viktiga.

– Vi är ett gäng som känner varandra och har roligt tillsammans. Det blir som en familj. Dessutom är campingen väldigt bra och det är även det som gör att vi återvänder år efter år, säger Orvokki Mononen.

Åke Pettersson, Kjell-Åke Wennström, Orvokki Mononen, Lea Halmedal och Stig Halmedal, trivs med det behagliga livet i Bolnuevo på vintrarna.

Entrén till campinganläggningen.

 

Fjortonde vintern
De andra instämmer och berättar om trevlig personal, en fantastisk trädgårdsmästare och aktiviteter som fredagsdans, sardinfest, paellafest med mera. Campingen delar dessutom ut julklappar på julafton.

– En annan stor fördel är att campingen ligger precis vid playan, säger Åke Pettersson.

Vännerna som sitter i förtältet denna dag har lärt känna varandra genom Caravan Clubs Norrbottenssektion – det finns även fler från sektionen på campingen – och det är också anledningen till att de hamnat på samma. För Stig Halmedal och hans fru är det fjortonde vintern i Bolnuevo. Han berättar att de flesta brukar anlända i september/oktober och i mars/april vänder man hemåt igen.

Passa på att utforska
Resan – ibland ner och ibland hem – använder Norrbottengänget för att utforska Europa.

– Vi brukar åka alternativa vägar. Vi har åkt hit via Portugal och centrala Spanien och i Tyskland och Frankrike blir det samma sak. Man ser ju otroligt mycket med husbilen när man färdas så, säger Orvokki och Kjell-Åke fyller i:

– Den här gången blev det Sverige och färjan Trelleborg–Rostock och därefter mot Prag, där vi var några dagar. Det var en ny rutt för oss på nervägen, men vi har åkt den vägen en gång på hemvägen. Vi ville tillbaka dit, det är så fint på hösten. Därefter blev det Tyskland, Frankrike och raka vägen ner, säger han.

Åke och Annikas husvagn.

Åke och Annika Pettersson vill slå ett slag för regionen Normandie i Frankrike. Den amerikanska kyrkogården är välbesökt både av turister och släktingar till dem som miste livet i kriget.

Här finns även den lilla staden Bayeux med sin vackra katedral. Här finns även Bayeuxtapeten, är en medeltida broderad textil som skildrar normandernas erövring av England år 1066.

Det finns många fina små städer i Frankrike. St. Emilion som har en dag på året när de nya vinerna kommer ut. Det är också då som producenterna har chans att visa sina produkter. Bodegorna i stan håller öppet hus så man får parkera utanför stan och gå in. Väl värt ett besök.

 

 

Hur mycket tid brukar ni lägga på nerresan?
– Minst en vecka. Räknar man ända hemifrån blir det mer. Vi har ju runt 465 mil från Norrbotten, snabbaste vägen, säger Kjell-Åke.

– Vi lägger mer av utforskningen på hemresan, det har blivit så. Men på nerresan 2018 åkte vi via Danmark, Tyskland, Lichtenstein och Österrike, Italien, Frankrike ner till Spanien, säger Åke.

De slår fast att utbudet av ställplatser är bra i Europa. Speciellt Tyskland har riktigt fina, tycker Stig. För Åke som reser med husvagn gäller det att hitta campingplatser som i regel ligger lite längre från städerna. Men för dem som reser med husbil är det enkelt att även besöka de större städerna.

ACSI-kortet, som bland annat går att köpa via Caravan Club, är flitigt använd. Här finns cirka 3 000 europeiska campingar med, och det går att övernatta till lågt pris under lågsäsong.

– Det är väl spenderade pengar. 23 euro var det dyraste priset för ett dygn med kortet i år. Men tänk på att du kan åka på turistskatter, sopskatter och så vidare. Det är bara att betala och se glad ut, det är inga stora pengar, säger Åke och skrattar.

Vad ska man tänka på innan man ger sig i väg hemifrån?
– Ha en bra gps och lär dig den, men ta med kartunderlag. Det är bra om gps:en går sönder, säger Åke.

– Ta med sjukvårdskortet. För sjukvården som sådan räcker det att du har kortet, och det är gratis. Men blir du sjuk och behöver hemtransport krävs såklart försäkring, säger Kjell-Åke.

Att ha med sig två olika betalkort och kontanter är ett annat tips. Det kan behövas om det strular, till exempel när du ska betala för betalvägar, så du inte riskerar att bli stående.

Orvokki lyfter fram att besiktningen och passen ska gälla ända tills du kommer hem. Och ska du in i storstäder med husbilen eller husvagnen krävs det ibland en miljödekal.

– De går att beställa och köpa via nätet, till exempel via Dekra som är en besiktningsfirma, säger Stig.

Lägg till vägassistans
En annan sak de lyfter fram är att körkorts­klassen för ekipagen kan skilja sig åt i de Europeiska länderna. ”Farfarsregeln”, alltså att du med B-körkort taget före 1 juli 1996 kan köra ett klass 2-fordon, gäller i hela EU och Norge, Storbritannien och Lichtenstein. Men i andra länder är det inte en självklarhet.
– Schweiz vet jag har annorlunda. Håll koll på Trafikverket.se, säger Stig.

Att köpa till vägassistans i försäkringen är ett annat tips. Åke berättar att de har haft stor nytta av den och att det är värt vartenda öre. När han fick punktering i Tyskland vid ett tillfälle ringde han det svenska vägassistansnumret.

– Två timmar senare, en lördag, kom en bärgare och drog med mig till en gummiverkstad.

Hur gör ni med Wi-Fi under resan och vistelsen i Spanien?
– Campingen har Wi-Fi som man får nyttja en halvtimme om dagen bara. Vi hyr en anläggning för 22 euro per månad från en butik i stan i stället. Då är det obegränsad nedladdning som gäller. En del campingar har Wi-Fi som ingår när du hyr plats. När vi reser är det surfen på telefonen vi använder, säger Åke.

Finns det några andra tips ni vill ge läsarna?
– Ja, många är kanske rädda för att sticka i väg ensamma i Europa, men gå in på Caravan Clubs hemsida eller liknande. Du kan hitta folk som också ska resa, och då får man resesällskap vilket kan kännas tryggt, säger Kjell-Åke.

Tips till checklistan

  • Besiktning, godkänd till efter hemkomst.
  • Pass, gilitighetstid efter hemkomst.
  • EU-kortet, för sjukvård, Försäkringskassan.
  • Rätt försäkring för utlandsvistelse för både person och fordon.
  • Miljödekal i storstäder.
  • Körkortsbehörighet.
  • Betalkort, minst två olika.
  • Kontanter
  • GPS, bra och fungerande (och kartor i beredskap)
  • Wi-Fi.
  • Vägtullar/Betalvägar, för ekonomisk resväg.
  • Vägassistansförsäkring.

Lätta besparingar

  • ACSI-kortet (bra pris på lågsäsongsavgifter)
  • Färjor, boka med Carvanavtalen.

 

 

Tips på resvägar

Kjell-Åkes och Orvokkis bästa tips för nedresan
Kör genom Sverige till färjan Trelleborg–Rostock. Därefter mot Greven, norr om Dortmund, som har en suverän ställplats med en fantastisk restaurang. Fortsätt till Moseldalen och en ställplats som heter Ernst. Väl inne i Spanien vid Medelhavskusten finns en by som heter Roses, med både en mysig ställplats och camping.
Ett annat alternativ är att köra via Holland och göra ett besök på Obelink, kanske Europs största varuhus för husvagn/husbil och fritidsartiklar. Fortsätt genom Frankrike och Normandie. Varför inte göra ett besök på Sant Michel och andra historiska platser. Därefter bär det av till Spanien och Costa Càlida.

Åke tipsar om snabbaste vägen till Bolnuevo
Vi kör snabbaste vägen – 465 mil från Boden enligt vår gps. Det är en fast rutt som vi tagit ut med hjälp av ACSI-böckerna.
Första anhalt är Höga kusten-hotellet som har gratis ställplats och god mat. Vi övernattar i Malmö och tar broarna genom Danmark i stället för färja, på grund av vårt långa ekipage. Första anhalt i Tyskland är Freizeit Camp Nordheide, några mil söder om Hamburg. Sedan Knaus Camp Hünfeld norr om Fulda. Vidare till Camping du Lac, Rioz, och det sista stoppet i Frankrike, Camping Pinéde en Prevence. Därefter korsar vi gränsen till Spanien och stannar på Villa Nova Park söder om Barcelona innan vi når Bolnuevo.

Stig och Leas rutt till Spanien
Vi kör i regel raka vägen ner på motorvägar och betalvägar. Från Haparanda – Nykvarn – Göteborg – färja till Kiel – Ställplats Greven – Ställplats Mehring – Camp Langres – Camping Du Bois – Ställplats Frits och till Bolnuevo.

 

FOTO: ÅKE PETTERSSON

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.