Naturskön och rolig cykling på Hökensås

Roligt, utmanande, bra träning – och dessutom en härlig familjeaktivitet. Familjen Sandelin utanför Hjo tar gärna med sig MTB-cyklarna när de reser i väg med husvagnen eller till årsplatsen på Hökensås.

Publicerad2023-02-20

I anslutning till Caravan Clubs fritidsanläggning i Hökensås utanför Tidaholm i Skaraborg finns fina leder för mountainbike. Familjen Sandelin har haft sin husvagn uppställd på campingen i tre år och åker dit minst två helger i månaden, även på vintern. De ger sig gärna ut på mountainbike i det vackra landskapet.
– Det finns flera olika svårighetsgrader. Vill man cykla backe upp och ner och på mindre stigar kan man göra det. Vi hittar skogsvägar och stigar överallt. Med karta och telefon kan man utforska jättemycket, säger Karolina Sandelin, 47.

 

Flera leder på åsen
Den långa MTB-leden på 19 kilometer går genom tallmo och böljande, mjuka åsar och är relativt lättcyklad, men mot slutet kräver den mer. För den som tycker att det är för långt finns en möjlig genväg utmed slingan.
– Jag gillar mest ”lyckliga stigar”, alltså grusvägar, men framför allt fina stigar där det rullar på bra och inte är för tekniskt svårt. Det finns inget härligare. Då kan jag koppla av, säger Karolina.
Ibland ger de sig ut tillsammans med andra MTB-entusiaster på campingen i ett lite större sällskap.

 

– Det är alltid den som kör långsammast som bestämmer farten. Kommer det en uppförsbacke är det fri fart och så väntar man på varandra däruppe. Man lämnar aldrig någon själv, säger Karolina.
Intresset för MTB började när barnen var små och ville ge sig ut på ”kullarna” i byn Korsberga där familjen bor.
– Cyklingen innebar att vi gjorde något tillsammans, det tyckte jag var kul.

 

Linus in action på bakhjulet.

 

Testade downhill
Många år hade familjen alla fem cyklar med sig när de var ute med husvagnen på semestern. På väg till Mora för fyra år sedan stannade de i Falun och testade downhill.
– Jag gillar att cykla nedför när det går fort. Men till vardags cyklar jag inte downhill utan utnyttjar det som finns på stigen framför mig, till exempel rötter, stenar med mera för att hoppa och trixa, säger Linus Sandelin, 14 år, och berättar att han tränat mycket på att cykla på bakhjulet.
– Nu kan jag cykla 400 meter på det.

 

Intresset hos tonårstjejerna i familjen har avtagit lite, men mamma Karolina tycker att cyklingen ger mycket. Som träning är det ett skonsamt alternativ, och hon tycker att det är roligare än att gå ut och vandra eftersom det går fortare och man tar sig längre.
– Och sedan upplever man omgivningen på ett annat sätt än när man går – dofterna som växlar och fartvinden, som kan vara ljummen en härlig sommardag. Jag känner en frihetskänsla på nåt sätt.

Caravan Club Hökensås

Linus och Karolina Sandelin skickade en selfie till oss på Fritidsmagasinet Caravan.

Vi hittar skogsvägar och stigar överallt

 

Hur bra cyklar har ni?
– Jag började med en billig, som jag köpte på rea för 2 500 kronor. Den åkte jag faktiskt Cykelvasan, 45 kilometer, på två år. Nu har jag en cykel som gick på
13 000 kronor. Det är en instegscykel, och det har även Linus. Jag tycker att det räcker för mig. Det är det som är så roligt, man behöver inte ha det bästa, bara det rullar och den är underhållen funkar det bra.

I övrigt tycker Karolina att man kan ta utrustningen lite efterhand. Hjälm är ju naturligtvis inget att vänta med, påpekar hon, men som med alla andra prylsporter finns det hur mycket som helst att köpa som kanske inte är helt nödvändigt.
– Något som har hjälpt mig mycket är dock ett par brusreducerande hörselskydd som heter windfree. Jag har tinnitus, men med lurarna silas luften bort när du cyklar och gjorde så att jag kunde somna lättare på kvällarna. Det är mitt bästa tips om man tycker det är jobbigt med vindbruset. n

 

 

 

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.