Våga grilla mera

Grillmästaren Ulrik Lindelöv vill få fler att våga mer – för en roligare matsommar Korv, oxfile, havskräftor, rotselleri och blomkål. Grillmästaren Ulrik Lindelöv hoppas att fler tar sig tiden att utmana sig själva vid grillen i sommar. Det behöver inte vara så svårt, det handlar om tid och tålamod.

Publicerad2022-05-20

Sommar och grillning hör ihop.
En ledig semesterdag, inte minst på Caravans fritidsanläggningar över hela landet, lägger många en färdigmarinerad flintastek på grillen och plockar fram den köpta potatissalladen. Perfekt mat för en ledig när ingen orkar lägga ner vare sig tid och energi på att låta matlagningen ta tid.
Men ibland blir det inte så bra. Köttet blir en svart klump och grönsakerna vissnar snabbt i sommarvärmen.

Olika grader på kolgrillen
Ulrik Lindelöf, flerfaldig världsmästare, påpekar att det inte behöver vara så svårt och besvärligt att höja ribban.
Det handlar om att inte stressa fram utan låta matlagningen ta sin tid. Finns det dessutom tid att planera maten i förväg – ja då höjs kvaliteten genast.

Ofta blir det fel ofta redan från grunden.
– Många vet inte hur de ska tända en grill. Och då spelar det ingen roll hur dyr utrustning du har, säger Ulrik som gärna delar med sig av sina kunskaper om vad det är som gäller.
– Har du en kolgrill ska du inte fylla den med kol. Har du mest kol i mitten får du svalare vid kanterna. Det är där, vid kanterna du ska köttbiten. Lägger du den mitt på glöden bränner köttet vid.
Ulrik säger att det inte finns några fel när det handlar om utrustning.
– Allt utom engångsgrillar är okej, säger han med ett stort leende.

Låt matlagningen ta tid
För att få en roligare matsommar hoppas han att fler vågar utmana sig själva lite grand, ge sig själv och maten tid.
– Blir du hungrig under tiden, ta en korv.
Den grillade korven är alltid rätt. Ulrik påpekar att det i dag finns många korvar att välja mellan. Den kräver inga större förberedelser men det kan vara bra att tänka på att korv med hög kötthalt tar längre tid på sig att bli klar.
Många väljer karré och den färdigmarinerade flintasteken i köttdisken. De har sina fördelar, men Ulrik påminner att det finns mer att upptäcka. Det mesta går att grilla.

Oavsett vilket kött du gillar är det viktigt att hålla ordning på de grundläggande reglerna. Fläskkött och kyckling måste vara genomstekt. Nötkött (kött från ko, tjur och ungnöt), kan där däremot vara blodigt. Samma sak gäller för lamm.
Ulrik grillar gärna tjocka revben men konstaterar att det tar lång tid.
– Den kortar du genom att förkoka dem i ugnen.
Många ratar kött med synligt fett. Det tycker Ulrik är synd.
– Fett är mjukt, kött är hårt. Då är det bättre att skära bort fettet efteråt.
När han själv grillar väljer han gärna en riktigt marmorerad entrecote. n

Ulrik använder sällan marinad. 
En av anledningarna är att köttet helt enkelt måste marineras i tre dygn för att marinaden ska ha påverkat köttet.
Istället använder han sig av olika glazer, kryddsåser som han penslar på köttet under tiden det grillas. Rubs är en kryddblandning som ska gnuggas in i köttet några minuter innan grillningen.
– Oftast kryddar du för lite, säger han som gör sina kryddblandningar. En favorit är svartpeppar blandad med torkad lök.

Egna blandningar
Att göra egna röror och kryddblandningar är något som Ulrik gillar. Ramslökhollandaisen är en favorit, inte minst till havskräftorna.
Ramslöken väcker minnen om sommaren som gått.
– Vi plockar ramslöken själva.

Svenska produkter
Ulrik använder svenskt kött och, när det är möjligt, svenska grönsaker eftersom han tycker att de håller hög kvalitet. Dessutom ger valet miljöpoäng i form av kortare transporter. En kallpressad svensk rapsolja är en självklarhet.
Han använder den också rikligt, oljar in biffen och grönsakerna innan han lägger dem på grillen.
Många nöjer sig med en sallad till maten. Ulrik slår gärna ett slag för grillade grönsaker.
– Du kan i princip grilla allt: Zucchini, salladskål, broccoli, champinjoner, lök, blomkål och majs, säger han och berättar att grönsakerna ska gnidas in i olja innan de läggs på grillen.

Till och med rotsellerin blir en delikatess på grillen.
– Bäst blir det om du förbakar den i ugnen.
När oljan gnuggats in i grönsakerna ska de ligga på den varmaste delen av grillen. Men det gäller att vara försiktig vid användning av olja.
– Det är lätt att det börjar brinna.

_ _ _ _ _ _

LÄS MER I Fritidsmagasinet nr 2 med reportage och recept

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.